Prima pagină

Date generale


 

Descriere

Senegalul este punctul cel mai occidental al continentului african în vecinătatea Oceanului Atlantic, locul în care se întâlnesc rutele maritime şi aeriene dintre Europa, Africa şi America.

 

Senegalul are o suprafaţă de 196.772 km². Se învecinează la nord cu Mauritania, la est cu Mali, la sud cu Guineea Conakry şi Guineea Bissau şi la vest cu oceanul Atlantic, pe o lungime de 500 km. Populaţia Senegalului este aproximata la 10,9 milioane de locuitori, statistica datând din anul 2004, din care un sfert este concentrata în regiunea Dakar, capitala Senegalului, situata în extrema vestica a tarii.

Etimologie 

Denumirea şi originea cuvântului Senegal se afla în centrul unei controverse. Începând cu 1850 abatele David Boilat, explica originea cuvântului prin deformarea expresiei wolof ‘suñu gaal’, adică ‘piroga noastra’. Această versiune a fost totuşi contestată, începand cu anii 60, una dintre variante legând numele Senegalului de cel al unui trib berber din Sahara: Zenaga.

 

Forma de stat

Senegalul este o republică democratică, cu un regim semi-prezidential. La dobândirea independenţei, în 1958, Senegalul a adoptat modelul politic francez, ca şi alte ţări africane, membre ale fostei AOF (Afrique Occidentale Française).

Actualul Preşedinte al Republicii este domnul Macky Sall, învestit la 2 aprilie 2012.

Senegalul este considerat unul dintre cele mai democratice şi mai stabile state din Africa. Istoria ţării nu consemnează nicio lovitură de stat. „Modelul senegalez” este dat deseori ca exemplu pentru ţările din Africa de Vest.

Constituţia tarii datează din 1959 şi a fost pentru prima data revizuită în 1960 de către Léopold Sédar Senghor, prin referendum. Mai multe revizuiri s-au succedat de-a lungul timpului, vizand natura regimului sau durata mandatului prezidenţial ( în prezent de 7 ani).

 

 

Organizare administrativă

În 1960, prima separare administrativă, rezultată în urma obţinerii independenţei, a creat o anumită inegalitate între cele 7 regiuni iniţiale. Acest dezechilibru a fost corectat prin mai multe reforme succesive, demnă de menţionat fiind cea din 1996, care a transferat colectivităţilor locale anumite competenţe deţinute de puterea centrală.

 

Această organizare teritorială a suferit alte noi modificări: crearea regiunii Matam în anul 2001  şi crearea regiunilor Kaffrine, Kédougou şi Sédhiou, în anul 2008.

 

Astăzi Senegalul are 14 regiuni, 45 departamente (judeţe), 133 subdiviziuni judeţene (arrondissements du Senegal), 46 comune ale subdiviziunilor judeţene, 113 comune, 370 comunităţi rurale, 14.958 sate (recensamânt 1913). Satele conduse de către un sef (chef) sunt modelul de bază al organizării teritoriale.

Principalele oraşe din Senegal sunt: Dakar, Diourbel, Fatick, Kaolack, Kolda, Louga, Matam, Saint-Louis, Tambacounda, Thiès, Ziguinchor.


Demografie

Pe teritoriul acestei ţări există o mare diversitate etnică: Wolofs (43,3 %), Peuls (23,8 %), Sérères (14,7 %), Diolas (3,7 %), Malinkés (3,0 %), Soninkés (1,1 %), Manjaques (2,0 %), şi câteva alte etnii mai puţin numeroase şi centralizate fără a pune la socoteală libanezii şi europenii (francezi, îndeosebi) prezenţi în mediile urbane.

Din vremuri îndepărtate, populaţia senegaleză era concentrată pe coasta Oceanului Atlantic, dar a existat un exod rural care face că astăzi, un senegalez din patru trăieşte în Dakar.


Alături de regiunea Dakarului, cele mai urbanizate regiuni sunt Ziguinchor, Thiès şi Saint-Louis. Cele mai puţin urbanizate regiuni sunt Kolda, Matam şi Fatick. în regiunea Tambacounda se consemnează cea mai mică densitate, respectiv 11 locuitori pe km².


Religie

Senegalul este o ţară unde islamul şi credinţele locale (animiste) sunt în contact de foarte multă vreme. Comunităţile religioase sunt estimate astfel: mai mult de 95 % musulmani, 3% creştini, mai puţin de 1 % alte religii.


Istorie

La 20 august 1960, Senegalul se retrage din Federaţia Mali şi îşi proclamă independenţa.

Senegalul şi Gambia se unesc în 1982 pentru a forma Confederaţia Sénégambia, structură dovedită neviabilă şi dizolvată în 1989.

Începând din 1982 au apărut conflicte între separatiştii instalaţi în sudul regiunii Casamance şi forţele guvernamentale. Nici până în prezent nu s-a ajuns la un acord cu liderii grupărilor rebele, un proces de mediere, relansat de preşedintele actual cu concursul comunităţii Sant’Egidio, fiind în curs.

 

Limba

Franceza este limba oficială. Se vorbesc însă curent limbile naţionale: Wolof, Peul, Sérère, Mandingue, Soniké,Diola, Manjaque.

Moneda 

Francul CFA (XOF). 1 Euro = 655,957 Fcfa

 

 

ALEGERI PREZIDENTIALE 2019

31.10.2019

La Ambasada României din Dakar (Point E, rue Ax9A) este deschisă Secția de votare numărul 615, la care pot vota, pentru …

Transferul activității consulare la Ambasada României din Abuja

28.08.2019

În contextul în care fostul diplomat cu atribuții consulare și-a încheiat mandatul la Dakar, activitatea Secției consulare a Ambasadei a fost…

Programul Ambasadei României la Dakar și al Secției Consulare în perioada 15-16 august 2019

14.08.2019

Vă informăm că Ambasada României la Dakar și Secția Consulară nu au program de lucru cu publicul în perioada 15-16 august 2019, în conformitate cu…

Informații utile despre votul în străinătate la alegerile pentru Președintele României

07.08.2019

Modalități de exercitare a dreptului de vot în străinătate la alegerile prezidențiale din 10 noiembrie 2019 Detalii aici :…