Republica Senegal

Recomandări privind călătoriile în Senegal

Pentru informaţii suplimentare despre condiţiile de intrare şi regimul de şedere în Senegal, vă recomandăm să consultaţi şi informaţiile prezentate de autorităţile senegaleze (v. Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Senegal).


Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat sau în subregiune să se adreseze misiunii diplomatice a României de la Dakar, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

Ameninţări teroriste

Senegalul nu a fost ţinta unor atacuri teroriste directe îndreptate împotriva cetăţenilor străini. Este o ţară cu un risc scăzut de producere a unor incidente, altele decât ameninţările teroriste globale, care pot viza în mod nediscriminat ţinte civile.
Cetăţenilor români care călătoresc în Senegal li se recomandă să urmăreasca anunţurile şi recomandările făcute de autorităţile locale şi să acceseze periodic pagina web a Ministerului Român al Afacerilor Externe.


Siguranţă şi criminalitate

Străinii pot călători liber în toate regiunile ţării, cu câteva restricţii în provincia Casamance unde, datorită unor tensiuni politice, nu se poate asigura siguranţă deplină, din cauza unor ciocniri între armata republicană şi elemente rebele separatiste.

Este recomandabil ca documentele şi valorile personale, biletele de călătorie şi banii sau cărţile de credit să fie păstrate în locuri sigure şi, în timpul deplasărilor, să nu fie la vedere asupra persoanei. Maşinile trebuiesc încuiate şi asigurate cu sisteme de alarmă; în interiorul acestora nu se vor lasa, la vedere liberă, obiecte sau bunuri. În cazul călătoriilor cu autobuze sau trenuri este indicat să se păstreze atenţia asupra bagajelor pe întreaga durată a călătoriei.

Persoanele care fac parte din grupuri turistice nu trebuie să se despartă de grup şi trebuie să urmeze sfaturile conducătorului grupului şi ale forţelor de ordine. Se recomandă folosirea traseelor turistice a caror securitate este asigurată suplimentar de poliţia turistică.

Se recomandă, în general, tuturor cetăţenilor români care călătoresc în Senegal, să ţină seama de obiceiurile şi tradiţiile localnicilor şi să manifeste respect faţă de acestea.

Persoanelor de sex feminin li se recomandă să poarte o ţinută decentă, care să nu poată fi interpretată ca o desconsiderare a preceptelor islamice. Ţinuta sportivă se poartă, de regulă, în interiorul incintelor cu această destinaţie.

În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor, se recomandă contactarea celui mai apropiat birou al poliţiei. În cazul pierderii paşaportului românesc, este obligatorie sesizarea scrisă a biroului local al poliţiei. În cazul unor incidente grave (accidente, jafuri, etc.), care necesită intervenţia imediată a autorităţilor senegaleze, aveţi la dispoziţie următoarele numere de urgenţă:

 

Telefoane utile
Poliţia (urgenţe): 17 
Pompieri (urgenţe):  18 
Poliţia Dakar (00221) 33-823-6025
Brigada accidente (00221) 33-823-4030 
Jandarmeria Dakar (00221) 33-823-8383 
Jandarmeria (urgenţe):  800-2020 

Se recomandă, de asemenea, sesizarea Ambasadei României, care poate acorda asistenţă consulară în condiţiile prevăzute de lege.

 

Sistemul medical

Datorită condiţiilor specifice continentului african, Senegalul prezintă riscuri pentru urmatoarele boli: febra galbenă, malarie, hepatită.

Pentru a călători în condiţii de siguranţă în Senegal, vă recomandam:

 

• Vaccinul împotriva Febrei Galbene

Este obligatoriu! Pentru a putea intra pe teritoriul acestui stat, pe langă paşaport, trebuie să prezentaţi şi carnetul/certificatul de vaccinare pe care clinica specializată în boli tropicale la care aţi apelat înainte de plecare l-a emis odată cu efectuarea vaccinului.

• Tratamentul preventiv contra Malariei
La sfatul medicului, dispuneţi începerea unui "tratament" preventiv contra malariei, cu cel putin o săptămână înainte de a ajunge în Senegal.

Majoritatea turistilor europeni se deplasează în Senegal în cadru organizat, având asigurate toate serviciile, inclusiv cele medicale.

Pentru cetăţenii români care se afla temporar în Senegal, se recomandă cu insistenţă procurarea unei asigurari medicale de călătorie valabilă pe întreaga durata a şederii (care să includă, în masura posibilului, clauze de evacuare de urgenţă pe calea aerului în caz de îmbolnavire).

 

Condiţii privind traficul auto

Drumurile naţionale sunt frecvent traversate de pietoni, animale şi vehicule tractate de animale. În partea de vest a ţării sunt drumuri naţionale care sunt intr-o stare acceptabilă iar în centrul şi estul ţării circulaţia se face pe fâşii de pământ. Se circulă pe partea stângă a drumurilor. Sistemul de semnalizare este redus, regula clasică de circulaţie fiind prioritatea de dreapta. Este interzisă conducerea autovehiculelor sub influenţa alcoolului sau a drogurilor.

 

Permisul de conducere

Permisele de conducere europene sunt acceptate pe perioada de scurt sejur. Pentru perioadele de lung sejur trebuie obţinut un permis local. Acest lucru se face fară examen, numai în baza permisului european, care nu se reţine.

 

Informaţii pentru cazurile de accident de circulaţie

În caz de accident se anunţă poliţia şi pompierii. Chiar şi pentru tamponări uşoare, practica este anunţarea poliţiei, fără a deplasa autovehiculele implicate.

 

Reglementari vamale

În general, nu există restricţii vamale pentru turiştii străini, nici în ceea ce priveşte obiectele, nici sumele în valută admise la intrare, cu condiţia declarării acestora.

 

Utilizarea cărţilor de credit

Moneda locală:   Francul CFA (XOF)
1 € =  655,957 FCFA (XOF)

EURO CONVERTOR

 FCFA CONVERTORxof

 

Cărţile de credit şi cecurile de călătorie sunt admise de majoritatea băncilor, de hoteluri, complexe comerciale şi hipermarketuri. Acestea acceptă şi plata directă în moneda €.  

Regimul animalelor de companie

Animalele de companie trebuie să fie însoţite de certificatele medicale obişnuite în traficul internaţional, conţinând datele de identitate ale animalului şi atestând faptul că animalul este sănătos şi vaccinat antirabic.

 

Pentru alte întrebări legate de călătorie vă rugăm sa ne contactaţi [aici]Alte surse de informare:

 

    Ministerul Afacerilor Externe România
   Ministerul Afacerilor Externe Senegal

 

ALEGERI PREZIDENTIALE 2019

31.10.2019

La Ambasada României din Dakar (Point E, rue Ax9A) este deschisă Secția de votare numărul 615, la care pot vota, pentru …

Transferul activității consulare la Ambasada României din Abuja

28.08.2019

În contextul în care fostul diplomat cu atribuții consulare și-a încheiat mandatul la Dakar, activitatea Secției consulare a Ambasadei a fost…

Programul Ambasadei României la Dakar și al Secției Consulare în perioada 15-16 august 2019

14.08.2019

Vă informăm că Ambasada României la Dakar și Secția Consulară nu au program de lucru cu publicul în perioada 15-16 august 2019, în conformitate cu…

Informații utile despre votul în străinătate la alegerile pentru Președintele României

07.08.2019

Modalități de exercitare a dreptului de vot în străinătate la alegerile prezidențiale din 10 noiembrie 2019 Detalii aici :…